2017 metai

2017 metai

Viešnagė Sodeliškių dvaro sodyboje

Gruodžio 21 d., artėjant gražiausioms metų šventėms į svečius mus priėmė Sodeliškių dvaro šeimininkai. Tai buvo pirmasis mūsų apsilankymas šioje sodyboje. Kiekvienais metais Centre organizuojama kalėdinė programa tapo kitokia, nes visas dėmesys buvo skirtas dienos centro jaunuoliams. Įprastai, programai neįgalieji ruošdavosi ir rodydavo savo tėvams ir artimiesiems.
Atvykus į dvarą, mus pasitiko ekskursijos vadovė Jolanta. Iš arti turėjome galimybę pamatyti XX a. pradžios Aukštaitijos sodybą. Pradėjusi pasakojimą ji prisipažino, kad truputėlį jaudinasi, nes pirmą kartą tenka pasakoti tokiai auditorijai, kur tiek daug skirtingų žmonių su negalia. Labai didelio susidomėjimo sulaukė edukacinė duonos kepimo programa. Mums jau buvo paruošta kubile užminkyta tešla. Jaunuoliams buvo sudaryta galimybė patiems suformuoti duonos kepaliukus ir pažymėti savo inicialais. Tai daryti buvo pakankamai įdomu, nors nauji potyriai vienus džiugino, kitus baugino. Neturint įgūdžių buvo sunku pradėti ir viską užbaigti iki galo. Padėdami vieni kitiems, suformavome apie 30 duonos kepaliukų, kurie buvo pašauti į krosnį. Mūsų pasveikinti užsuko ir pati sodybos šeimininkė, kuriai padovanojome lininę rankų darbo kalėdinę eglutę.
Popietė tęsėsi, o staigmenos jaunuolių dar laukė. Persikėlėme į kitą gryčios galą. Mes, darbuotojos, linkėdamos savo jaunuoliams gerų švenčių, sudainavome dainą apie Kalėdas, šventinę nuotaiką sukurdamos šaltosiomis liepsnelėmis ir pasipuošusios kalėdinėmis kepurėmis. Jaunuoliai buvo maloniai nustebę.
Nė vienos šventės nepraeina be dovanų, o jos čia buvo išdalintos visiems ir kiekvienam asmeniškai. Vieni su nekantrumu norėjo apžiūrėti tuoj pat, kiti saugojo ir nenorėjo paleisti iš rankų. Kuomet visi gavo dovanų, susėdome prie vaišių stalo. Mėgavomės savo keptu morkų pyragu, suneštinėmis vaišėmis ir kvapnia arbata. Vaišėms ir bendravimui skirtą laiką pakeitė iškeptų duonelių pakavimas. Daugelis ieškojo būtent savo inicialais pažymėto kepaliuko.
Susiruošę išskubėjome į sodybos kiemą. Ne itin tinkamu oru ekskursijai lauke apžiūrėjome šalia esantį klojimą su XX a. pradžios eksponatais bei sodybos tvartelyje auginamus gyvulius. Džiaugėmės, kad jaunuoliai vežimėliuose galėjo privažiuoti ir matyti viską iš arti. Visas šios nuostabios dienos akimirkas įsiamžinome, kad turėtume prisiminimų.
Sekantį kartą į svečius esame pakviesti atvykti vasaros metu, tad atsisveikindami ir dėkodami už svetingumą, tarėme didelį ačiū Sodeliškių dvaro sodybai.
 
Socialinė darbuotoja Aušra Gasiūnienė
2017 m. gruodis

Tolerancijos diena

Lapkričio 16 d. minima Tolerancijos diena, taip skatinama atkreipti visuomenės dėmesį, jog esame skirtingi ne tik išvaizda, bet ir suvokimu, patirtimi, gebėjimais. Todėl svarbu ugdyti pakantumą vieni kitiems, kantrybę ir gebėjimą suprasti, jog esame skirtingi, bet kartu ir tokie patys. Šią dieną į Centrą atskubėjo mūsų draugai gimnazistai. Bendromis jėgomis, padėdami vieni kitiems, sukūrėme draugystės medį. Jis pasipuošė spalvingais lapais – savo rankas apvedžioję, iškirpę, papuošę ir užrašę vardus, medį papuošėme rankelėmis. Centro jaunuoliai pavaišino pačių keptais avižiniais sausainiais. Juk norėjome pasirodyti, jog visada laukiame draugų ir norime juos pavaišinti.
Didžiausia vertybė gyvenime yra žmogaus ryšys su žmogumi. Kitą dieną, lapkričio 17 d., po renginių mokykloje, pas mus į Centrą užsuko Biržų technologijų ir verslo mokymo centro moksleiviai. Lydimi socialinės darbuotojos Laimutės Š., jie atvyko susipažinti su Dienos centro lankytojais – jaunuoliais su negalia. Moksleiviai lankėsi pirmą kartą, sužinojo kokios paslaugos čia yra teikiamos, apžiūrėjo ką veikiame Centre ir kokius darbelius darome. Moksleiviai papasakojo, kaip Tolerancijos dieną pažymėjo savo mokykloje ir mums atnešė meduolinius sausainiukus – rankeles. Jie ruošėsi susipažinti su mumis, todėl iškepė juos mums. Rankelės – tai draugystės simbolis, o iš meduolinės tešlos todėl, kad galėtų ilgai išsilaikyti, nesentų, o tik bręstų. Tai tarsi simboliškai, jog draugystė taptų tvirta. Padalino šiai dienai sukurtus knygų skirtukus su gražiomis sentencijomis apie draugystę, rankas, Žmogų.

Sigita Simonavičienė
2017 m. lapkritis

Paskutinį kartą redaguota: 2020-04-10