DUOday 2024: žmonės su negalia išbando net 400 darbo pozicijų visoje Lietuvoje

Atgal

DUOday 2024: žmonės su negalia išbando net 400 darbo pozicijų visoje Lietuvoje

2024-06-05

2024 m. gegužės 23 dieną Lietuvoje jau penktą kartą startavo DUOday – diena, kai įmonės bei organizacijos visoje šalyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles, o kartais net tapti nauju kolega. Šiais metais iniciatyva vyko 20 Lietuvos miestų, taip pat ir Biržuose.
Lietuvos mastu savo jėgas apjungė 25 žmones su negalia atstovaujančios organizacijos ir 130 darbdavių. Šių metų iniciatyvos tikslas – kad kuo daugiau žmonių su negalia po DUOday dienos sulauktų nuolatinio darbo pasiūlymų.
Per DUOday žmogus su negalia visą darbo dieną praleidžia pasirinktoje organizacijoje: stebi įmonės darbo procesus, pagal galimybes atlieka kai kurias užduotis, dalyvauja susitikimuose, kartu pietauja ir bendrauja su kolektyvu. Iniciatyvoje jau ne pirmus metus dalyvauja tokios organizacijos kaip „McDonald’s“, „Rimi Lietuva“, „Telia Lietuva“, „Yara Lietuva“, Prezidentūra, „Swedbank Lietuvoje“,  Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, LRT. Tačiau šįmet džiugina ypatingai gausus naujokų būrys – „Vinted“, „Ignitis”, „Registrų centras“, „Delfi“, „Bitė Lietuva“, „Philip Morris“ ir daugelis kitų.
Biržuose į šią iniciatyvą įsijungė 3 įmonės: UAB „Biržų duona“ 3 kartą, UAB „SLT Industrial“ 2 kartą ir V. Kavaliausko individuali įmonė dalyvavo 1 kartą.
Šiais metais ši diena Biržuose startavo gegužės 22 d. Iš viso darbo šešėliavimo dienoje dalyvavo 6 jaunuoliai, lankantys neįgaliųjų dienos centrą. Aurelijui tokia patirtis buvo pirmą kartą, jis jėgas išbandė UAB „SLT Industrial“ įmonėje. Kartu su Dariumi ir Vaida, lydimi personalo darbuotojos Justinos, jaunuoliai susipažino su įmone, čia vykdoma veikla ir prisijungė prie darbuotojų. Jiems teko rūšiuoti, surinkti ir klijuoti plastikines detales. Grįžus po darbų, emocijos nustelbė viską, liko patenkinti išbandę save.
24 d. Lina ir Vestina darbo dieną „matavosi“ kartu su UAB „Biržų duona“ kolektyvo darbuotojomis Genovaite, Onute, Sandra. Grįžus iš gamyklos, nuovargis jau nesijautė toks didelis, nes darbas prie džiovintų duonelių, svėrimas ir dėžučių lankstymas pasirodė įveikiamas iššūkis. Lina taip pat dalyvavo pirmą kartą tokio pobūdžio dienoje. Darbas  jai labai patiko, o įsimintiniausias akcentas – tai bendrystė ir darbuotojų mandagumas, pagalba.
Trečia diena – taip pat saldi. Gabija keliavo į V. Kavaliausko individualią įmonę (Fb „Tortai ir pyragai Biržuose“). Džiaugiamės, jog ši įmonė prisijungė prie šios iniciatyvos. Čia ją pasitiko pardavėja Aušra, su kuria praleido darbingą dieną. Smagu buvo pakuoti sausainius į dėžutes, patiekti kavą klientams ir sutvarkyti po to staliukus.
Tai treti metai, kuomet mūsų Centro lankytojai dalyvavo DUOday. Džiaugiamės, jog kasmet vis daugiau mūsų jaunuolių išbando jėgas.
Jurgita Kuprytė, įdarbinimo tarpininkų „SOPA“, kurie pradėjo DUOday iniciatyvą Lietuvoje, vadovė, pabrėžia, kad projektas šiais metais turi naują ambiciją: „Siekiame, kad skirtingose organizacijose įvairias profesijas išbandę žmonės su negalia po to gautų ir realius darbo pasiūlymus bei būtų įdarbinti – tiek versle, tiek viešajame sektoriuje.“
Šių metų pradžioje įsigaliojo kvotos darbuotojų su negalia įdarbinimui viešajame sektoriuje. Numatyta, kad darbuotojų, turinčių negalią, organizacijoje turi būti ne mažiau kaip 5 proc. Pagal Asmens su negalia teisių apsaugos pagrindų įstatymą, tokia tvarka galioja valstybinėms įstaigoms ar įmonėms, kuriose yra 25 ir daugiau darbuotojų.
Jau kelis metus DUOday iniciatyvos ambasadoriais bei rėmėjais esanti Asmens su negalia teisių apsaugos agentūra prie LR Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos ne tik konsultuoja kitus darbdavius, bet ir patys yra įdarbinę žmonių su negalia – čia dirba 35 darbuotojai, turintys negalią, o tai sudaro 9 proc. visų Agentūros darbuotojų.
Agentūros vadovė Eglė Čaplikienė ragina darbdavius kreiptis į 2023 metais Agentūros įsteigtą Konsultacijų centrą nemokamų konsultacijų: „Prieinamumo klausimas yra vienas dažniausiai pasitaikančių trikdžių, kurį įveikus, užtikrinus fizinį, informacinį prieinamumą, darbuotojas su negalia galės produktyviai dirbti ir jaustis gerai bei užtikrintai savo darbo vietoje. Darbo vietos pritaikymas ne visada kainuoja, ekspertai siekia kokybės, tačiau atsižvelgia į galimas patirti išlaidas ir pasiūlo racionalius darbo vietos pritaikymo būdus. Taip pat kviečiame darbdavius imtis iniciatyvos ir parodyti kandidatui, kad ieško darbuotojų pagal jų kompetencijas ir norą dirbti, jokio skirtumo, su ar be negalios. Kviečiame savo darbo skelbimus bei „Facebook“ puslapio profilio nuotraukas žymėti specialiai kampanijai paruoštu „Jokio Skirtumo, su ar be negalios“ ženklinimu, kuris perduoda žinutę apie tai, kad Jūs, kaip darbdavys, norite ir esate pasirengę įdarbinti žmones su negalia, bei motyvacija kandidatams siekti pozicijos Jūsų organizacijoje“.

www.jokioskirtumo.lt


Paskutinį kartą redaguota: 2024-06-05