Biržiečiai Pasaulio para karate čempionate

Biržiečiai Pasaulio para karate čempionate

2023-06-19

2023 m. birželio 18 d. Belgijoje, Antverpeno mieste vyko integruoto para karate „I – Karate – Global“ organizuojamas Pasaulio para karate čempionatas, kuriame dalyvavo 146 įvairias negalias turintys sportininkai iš dešimties Pasaulio šalių. Jie varžėsi kata individualiose ir komandinėse rungtyse 47 negalios kategorijose.  
„I -karate-Global“ organizacijos misija pasitelkiant karatė principus skatinti vaikų, jaunuolių ir suaugusiųjų, turinčių specialiųjų poreikių, integraciją ne tik į šį unikalų kovos meną, bet ir į kasdienį gyvenimą. Karate kyokushin klubas „Kamuido“, jo stipri ir draugiška sportininkų bendruomenė siekia skleisti šią žinią ir Lietuvoje. Kaip teigia klubo projektų vadovė Laura Kazilionė – nesvarbu koks tavo amžius, svoris, socialinė padėtis ar negalia – tatamis ir kyokushin karatė sportas skirtas visiems.
Čempionate dalyvavo Biržų rajono socialinių paslaugų centro lankytojai su intelekto negalia Vestina Januševičiūtė ir Darius Indriulėnas, kurie kata ir kumite rungtyse užėmė atitinkamai 3 ir 4 vietas.
Mūsų sportininkai kovo mėnesį sudalyvavo  Kaune vykusiame kyokushin karate turnyre „Let`s join the fight together“, kuriame pirmą kartą Lietuvoje dalyvavo para karate sportininkai. Jaunuoliams ir kyokushin karate klubo „Kamuido“ treneriui Gintarui Kazilioniui tai buvo iššūkis per mėnesį pasiruošti šioms varžyboms. Turnyre dalyvavo ir Belgijos atsovai, kurie šioje srityje turi daug patirties, nes dirba jau dešimt metų. Džiugu, jog Belgijos atstovai pakvietė atvykti į Pasaulio para karate čempionatą. Laiko buvo nedaug, tik trys mėnesiai išmokti, pasiruošti, susiorganizuoti, todėl svarstėme ar mes galime?! Pasaulio para karate čempionatui, kuris vyko Belgijoje, pasiruošti padėjo centro sportinio užimtumo specialistė kineziterapeutė Laura Jašinskaitė, jai teko kartu mokytis technikos ir nuosekliai padėti sportininkams.  Į šias varžybas lydėjo ir neįgaliaisiais centro lankytojais rūpinosi direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams Sigita Stapulionytė. Dėkojame Biržų rajono įmonėms – rėmėjams „SLT Industrial“ UAB (direktorius Liutauras Variakojis) ir „Nordic Proteins“ UAB (direktorius Audrius Jukna), kurie suteikė negalią turintiems asmenims vykti į šį čempionatą Belgijoje ir  sudalyvauti tokio lygio varžybose. Ne tik dėkojame, bet ir didžiuojamės, jog mūsų krašte gyvenantys žmonės, įmonių vadovai prisideda prie įvariapusio sveikatingumo stiprinimo, pakantumo ir  tolerancijos skatinimo visuomenėje.
O centro jaunuoliams teko daug naujų išbandymų, Dariui I. pirmą kartą skrydis ir važiavimas traukiniu, kitiems pamatytas Briuselio oro uosto įspūdingas dydis ir grožis, aplankytas Antverpeno miestas, patirtas jaudulys „kovojant“ su kitais varžovais, puikus komandinis darbas rūpinantis ne tik savimi, bet ir šalia esančiais draugais. O visiems kartu tai buvo įspūdingas reginys, kuomet pamatai žmogaus galimybes ir atkaklų pasiryžimą įveikti save, parodyti ką gali padaryti netgi sėdėdamas neįgaliojo rateliuose, ar neregėdamas šalia kitų daryti sinchroniškai technikas. Iš tiesų nauja, nepakartojama patirtis, įspūdžių gausa, nauji pojūčiai, socialinių ir komunikacinių įgūdžių skatinimas.

2023-06-19
Sigita Stapulionytė



Paskutinį kartą redaguota: 2023-06-20