DUOday 2023 vėl vyksta Biržuose ir dar 18 Lietuvos miestų

DUOday 2023 vėl vyksta Biržuose ir dar 18 Lietuvos miestų

2023-06-02

Gegužės 25 dieną Lietuvoje jau ketvirtą kartą vyksta DUOday – diena, kai įmonės bei organizacijos visame pasaulyje kviečia žmones su negalia išbandyti naujas profesijas bei darbo roles. Savo jėgas apjungė 24 žmones su negalia atstovaujančios organizacijos ir 147 darbdaviai – nuo prezidentūros iki Palangos gintaro muziejaus.
Per DUOday žmogus su negalia visą darbo dieną praleidžia pasirinktoje organizacijoje: stebi įmonės darbo procesus, pagal galimybes atlieka kai kurias užduotis, dalyvauja susitikimuose, kartu pietauja ir bendrauja su kolektyvu. Šiais metais siūlomos profesijos bei rolės labai skirtingos – nuo skambučių centro darbuotojų, apskaitininkų, produktų komplektuotojų iki ministro. Dalyvauja tokios organizacijos kaip „Swedbank“ Lietuvoje, „Yara Lietuva“, „Rimi Lietuva“, „Decathlon“, „Telia Lietuva“, „Biržų duona“, „Grūstė“, Lietuvos prezidentūra, Lietuvos oro uostai, Lietuvos paštas, Neįgaliųjų reikalų departamentas prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos bei daugelis kitų.
Jurgita Kuprytė, socialinės įdarbinimo agentūros „SOPA“, 2019 metais į Lietuvą atvežusios tarptautinę DUOday iniciatyvą, vadovė pabrėžia, kad projektas turi du tikslus: „Žmonės su negalia skirtingose organizacijose gali nors vieną dieną išbandyti įvairias profesijas, o taip pat šviečiame visuomenę, darbdavius apie žmonių su negalia gebėjimus, apie tai, kad jų daugiau galėtų dalyvauti darbo rinkoje. Iniciatyva sėkmingai įleido šaknis Lietuvoje, šiais metais visoje Lietuvoje darbuosis beveik 400 duetų! Ir jeigu pradžioje DUOday aktyviau palaikė tarptautinės organizacijos Vilniuje, dabar įsitraukia vis daugiau darbdavių mažesniuose miesteliuose, lietuviško kapitalo bei valstybinių įmonių“, – sako ji. – „Tikime, kad ateityje tai virs žmonėms su negalia pritaikytomis darbo vietomis.“
Biržų rajone į šią iniciatyvą įsijungė 2 įmonės, tai UAB „Biržų duona“ ir UAB „SLT Industrial Components“. Siekdami palengvinti organizacijų, kurios turėjo dalyvauti priimant žmones su negalia į savo kolektyvus, lydėti juos DUOday metu ir pasakoti apie savo darbo vietas, pasirengimą, balandžio mėn. organizacija „SOPA“ pakvietė į nuotolinį seminarą „Žmogus su negalia – mūsų komandos dalis: pasirenkime DUOday“. Smagu buvo girdėti, jog mūsų rajono abiejų įmonių vadovai ne tik sutiko dalyvauti šioje iniciatyvoje, bet ir įgaliojo atsakingus asmenis pasirūpinti, jog viskas vyktų sklandžiai. Pranešimą skaitė „Biržų duonos“ personalo vadovė Giedrė Kerulytė, o „SLT Industrial Components“ personalo administratorė Justina Butaitė prisijungė prie mokymų siekdama daugiau sužinoti apie asmenis su  negalia, kad galėtų supažindinti įmonės darbuotojus, kurie dirbs komandoje šešėliavimo dieną.
Šiais metais mūsų Biržų rajono socialinių paslaugų neįgaliųjų dienos centro 4 lankytojai buvo pasiruošę išbandyti savo jėgas. Įmonėje „Biržų duona“ ši iniciatyva vyko jau antrąjį kartą, tad gegužės 25 d. patirties pasisemti vyko dvi merginos Vaida Strelčiūnaitė ir Gabija Žadeikaitė. Jos buvo optimistiškai nusiteikusios, nejuto jokio nerimo ar nesaugumo, nes prieš vykdamos į darbo vietą pasiklausinėjo apie būsimą darbą tų jaunuolių, kurie čia dalyvavo praėjusiais metais. Praleidusios beveik visą dieną ceche merginos labai džiaugėsi, jog spėjo atlikti joms patikėtus darbus, kolektyvas priėmė labai šiltai ir draugiškai, prie arbatos puodelio vaišinosi skanėstais, bendravo. Dėkojame kepėjai Virginijai Lagutkinai, kuri buvo kartu, skyrė visą dėmesį, laiką ir rūpinosi darbų kokybe. Darbo pabaigoje dalyvės turėjo galimybę apžiūrėti gamyklą, joje gaminamos produkcijos kiekį ir įvairovę,  grįžti į namus su saldžiomis dovanomis. Džiaugsmingai dalinosi naujos patirties įspūdžiais ir įgauta maža, bet vertinga darbine patirtimi, kurią norėtų kartoti kasmet.
Gegužės 30 d. į Duoday 2023 dieną išsiruošė Vestina Januševičiūtė ir Darius Indriulėnas. Tiesa, jie poirmieji šioje iniciatyvoje dalyvavo pernai metais. Bet įmonė kita ir patirtis kita. Mus pasitiko personalo administratorė Justina B., kuri supažindino su visa įmone, jos tikslais, ten gaminama produkcija, sužinojome kuo gyvena ir kaip dirba darbuotojai, apžiūrėjome patalpas, kuriose vyksta darbai. Pasijutome labai vertinami, kuomet direktorius Liutauras Variakojis skyrė dalelę laiko, jog pasisveikintų ir susipažintų su iniciatyvos dalyviais. O darbo specifika buvo sakyčiau vyriška, nors darbuojasi ten daugiau moteriškių. Čia jau dirbama su įvairiomis guminėmis, plastmasinėmis, metalo detalėmis, kurios skirtos automobiliams ir t. t. Net šešėliavimo dieną kartu su neįgaliaisiais dirbo moteris, dėkojame Daimantei Rasimavičienei už kantrybę ir pasitikėjimą“ naujais šios dienos darbuotojais. Po darbų, pasitikus dalyvius, daugiausiai už viską stebino optimizmą, pasitikėjimą, dėkingumą ir žvalumą skleidžiančios dalyvių emocijos. Veiduose švytinti šypsena, akyse nuostaba, o rankose atminimo dovanėlės.
Džiugu, jog darbdaviai įsitraukia į iniciatyvas, domisi negalios specifika ir išdrįsta patys žengti žingsnį naujų patirčių link, kartu suteikiant tokią galimybę ir negalią turintiems asmenims. Viso proceso metu buvo juntamas bendradarbiaujantis, pozityvus ir priimantis elgesys su įmonių atstovais. Užsimezgė šiltas ryšys, kuris įkvepia teigiamiems pokyčiams visuomenėje, mažina neigiamas nuostatas ir stereotipus apie neįgaliuosius darbo rinkoje. Prasmingos iniciatyvos plečia ribas, skatina toleranciją, tikėjimą ir pasitikėjimą.

Sigita Stapulionytė  
VšĮ Socialinių paslaugų centras
Aiva Salatkienė
„SOPA“ atstovas
2023-06-02


Paskutinį kartą redaguota: 2023-06-02