Biržų bendruomeniniai šeimos namai atsinaujina ir tęsia darbą

Biržų bendruomeniniai šeimos namai atsinaujina ir tęsia darbą

2023-05-18

Všį Biržų rajono socialinių paslaugų centras ir Europos socialinio fondo agentūra 2023 m. balandžio mėn. sudarė  jungtinės veiklos sutartį dėl projekto, Nr. 07-007-P-001, „Kompleksinės paslaugos (KOPA)“ įgyvendinimo. Projekto tikslas – užtikrinti Kompleksinių paslaugų šeimai teikimą Biržų rajono savivaldybėje. Planuojama, kad viso projekto metu iki 2029 metų paslaugas gaus nemažiau kaip 850 asmenų.

2018 m. vasarą Biržuose buvo įsteigti Bendruomeniniai šeimos namai, kurie įsikūrė adresu Vytauto 32, Biržai. Šiuose namuose nuolat vyko ir toliau vyks Biržų savivaldybės gyventojų informavimas, konsultavimas apie aktualias savivaldybės teritorijoje teikiamas socialines paslaugas, vykdomas programas ir (ar) kitą socialinę paramą, taip pat apie kompleksiškai teikiamas paslaugas šeimai. Nuo šių metų gegužės mėnesio organizuojamos ir vykdomos  atnaujintos kompleksinės veiklos, numatytos projekte:  
1. Individualių ir (ar) grupinių psichologo ir socialinio darbuotojo konsultacijų organizavimas, asmenims patiriantiems sunkumų gyvenime ir (ar) šeimoje.
2. Savitarpio pagalbos grupių organizavimas ir vedimas asmenims, patyrusiems sunkumų asmeniniame gyvenime ir (ar) šeimoje.
3. Socialinių įgūdžių ugdymo grupių vaikams ir paaugliams organizavimas ir vedimas – vaikų ir paauglių gyvenime reikalingų įvairius socialinius įgūdžius, nuostatas ugdančių teminių grupių užsiėmimai.
4. Tėvystės mokymų organizavimas ir teikimas –  paslaugos, teikiamos šeimoms, norinčioms tobulinti ar įgyti tėvystės įgūdžių, siekiant išugdyti geriausias tėvų ir vaikų savybes ir padėti jiems atskleisti savo gebėjimus ir galimybes.
5. Šeimos mediacija– paslauga, teikiama neteisminiam civilinių ginčų taikinamajam tarpininkavimui, siekiant ginčus, tarpusavio konfliktus spręsti taikiai.
6. Šeimos konsultavimas asmens (šeimos) namuose – konsultacijos asmens (šeimos) namuose (gyvenamojoje vietoje), gimus kūdikiui, nustačius neįgalumą ir (ar) specialiuosius poreikius asmeniui ir  kt.

Esant poreikiui bus vykdomos vaikų priežiūros (bendruomeninių namų patalpose, kitų projekto veiklų metu), pavėžėjimo arba „specialisto arčiau namų“ paslaugos.

Bendruomeniniuose šeimos namuose toliau dirbs ir veiklas koordinuos Martyna Šlyžienė.  Kompleksines paslaugas teiks kvalifikuoti psichologai, socialiniai darbuotojai, lektoriai, užimtumo specialistai. Psichologinį konsultavimą vykdys 2 specialistės. Pirmoji iš jų jau nuo 2018 metų Biržų bendruomeniniuose šeimos namuose dirbanti pasvalietė psichologė - psichoterapeutė Jolita Stipinienė, antroji –  panevėžietė psichologė Andra Kiškytė, kuri iki šiol dirbo Lietuvos kalėjimų tarnybos Panevėžio kalėjime Resocializacijos skyriaus patarėja – psichologe. Šeimos mediacijos paslaugas teiks vilnietė  psichologė – mediatorė Ieva Lingienė. Grupinių užsiėmimų lektoriai bus įvairūs, pasirenkami  pagal tuo metu Biržų rajono gyventojams aktualias problemas, mokymų ar veiklų temas.
Projektas finansuojamas 2021–2027 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos „Europos socialinio fondo +“ ir 2021–2027 m. Europos Sąjungos struktūrinės paramos bendrojo finansavimo lėšomis.



Paskutinį kartą redaguota: 2023-05-18