PAMINĖJOME LAISVĖS GYNĖJŲ DIENĄ

PAMINĖJOME LAISVĖS GYNĖJŲ DIENĄ

2023-01-16

Paminėti Sausio 13 ąją – Laisvės gynėjų dieną susirinkome kartu bendrame draugų rate. Kaip ir kasmet, šią dieną nuo ryto visame Centre buvo uždegtos žvakės, siekiant pagerbti žuvusiųjų atminimą. Tik šiais metais kartu su Dienos Centro lankytojais buvo nuspręsta paminėti visiems kartu. Pirmą kartą sustoję pagerbėme žuvusius tylos minute, domėjomės, ką žino jaunuoliai apie tai, gal ką prisimena apie šią dieną. Juk mūsų amžius visų skirtingas, kai kas iš mūsų tuo metu nebuvo dar ir gimę, o kai kurių tėveliai atsimena tuos įvykius ar galbūt yra pasakoję apie tai.
Nustebino mūsų Centro lankytojai Vytautas M. ir Rimantas K., kurie tiksliai papasakojo apie tuometinius įvykius. Žinioms užtvirtinti kiti jaunuoliai perskaitė jau paruoštus tekstus. Diskutavome ir pasidalinome galimais pojūčiais kaip galėjo jaustis tuo metu žmonės, dalyvavę tuose įvykiuose.
Į tai įsigilinti mums padėjo Biržų rajono savivaldybės Jurgio Bielinio viešoji biblioteka kartu su bibliotekininke R. Venskūniene  ir IT specialistu A. Dagiu. Kaip tik išvakarėse kai kurie Centro jaunuoliai pažangių technologijų pagalba 10 minučių atsidūrė visai kitoje vietoje ir kitu laiku.  Specialių akinių pagalba turėjo galimybę žiūrėti interaktyvų dokumentinį virtualios realybės filmą „Laisvės kodas 13“. Tai leido patirti, ką išgyveno beginkliai laisvės gynėjai tragišką Sausio 13-osios naktį prie televizijos bokšto Vilniuje. Tai buvo įdomi patirtis, nes filme teko būti dalyviu. Tai vertinga istorijos pamoka leidžianti suvokti, kokie šiuo metu esame laimingi, jog turime taiką savo šalyje.

Direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams
S. Stapulionytė
2023-01-16


Paskutinį kartą redaguota: 2023-01-16