Iniciatyva „DUOday“ Biržuose kartu su mūsų centro lankytojais

Atgal

Iniciatyva „DUOday“ Biržuose kartu su mūsų centro lankytojais

2022-06-09

Prieš vienuolika metų Belgijoje prasidėjusi iniciatyva šiandien yra išplitusi daugelyje Europos šalių. Lietuvoje ji organizuojama jau trečią kartą. 2019 ir 2021 metais per DUOday buvo organizuota beveik 233 duetai skirtingose Lietuvos organizacijose.
Birželio 2 d. – tarptautinės „DUOday“ iniciatyvos diena. Visą savaitę įmonės ir organizacijos atveria duris ir kviečia žmones su negalia išsibandyti įvairias darbo pozicijas. Prie iniciatyvos šiais metais prisijungė per 80 įmonių ir organizacijų, kurios žmonėms su negalia pasiūlė išbandyti beveik 150 skirtingų darbo vietų.

„Džiaugiamės, kad žmonių su negalia galimybėmis patiki vis daugiau darbdavių – nuo tarptautinių kompanijų iki nedidelių šeimos verslų. Jie neklysta – žmonės su negalia gali dirbti įvairius darbus ir kurti vertę skirtinguose kolektyvuose. Šia iniciatyva nesiekiame iškart įdarbinti žmones su negalia, nes tai ilgiau trunkantis procesas. Norime paskatinti organizacijas apmąstyti, kaip pritaikyti darbo sąlygas prie negalią turinčių žmonių poreikių“, – sako iniciatyvos organizatorė Lietuvoje, socialinės įdarbinimo agentūros „SOPA“ vadovė Jurga Kuprytė.

„DUOday“ geografija šiais metais išsiplėtė – iniciatyva vyksta ne tik didžiuosiuose Lietuvos miestuose, bet ir Alytuje, Pakruojyje, Utenoje, Telšiuose, Ukmergėje, Biržuose, Kupiškyje (iš viso 12-oje miestų).

Iniciatyvą įgyvendina socialinė įdarbinimo agentūra „SOPA“, šiais metais kartu su partneriais – organizacijomis, dirbančiomis žmonių su negalia užimtumo srityje:  
Dienos centras „Šviesa“ (Vilnius), Jaunuolių dienos centras (Panevėžys), Sutrikusios klausos vaikų ir jaunuolių tėvų bendrija „Aidas“ (Klaipėda), VšĮ Žmogiškųjų išteklių stebėsenos ir plėtros biuras (Šiauliai), VšĮ „Motinos Teresės šeimų namai" (Šiauliai), Ukmergės socialinių paslaugų centras (Ukmergė), VšĮ Biržų r. socialinių paslaugų centras (Biržai), Socialinės dirbtuvės „Pilnos širdys“ (Kaunas), projektas „Unikalus gyvenimas“ (skirtingi miestai), VšĮ „Draugiški autizmui“.

Biržuose ši iniciatyva džiugiai buvo sutikta tiek mūsų centro darbuotojų ir lankytojų, tiek darbdavio „UAB Biržų duona“, sutikusio priimti jaunuolius ir leisti jiems „prisimatuoti“ darbo vietą. Dar kitaip ši diena įvardijama kaip darbo šešėliavimo diena, kuomet darbuotojas su negalia turinčiu asmeniu kartu praleidžia darbo dieną kaip su tikru darbuotoju, parodant ar padedant atlikti numatytas darbines užduotis, pagal galimybes įtraukiant į įstaigos visapusę veiklą. Ši iniciatyva Biržuose vyko pirmąjį kartą, todėl pabandymui nutarta sudaryti 2 duetus. Mūsų centro lankytojai Darius Indriulėnas ir Vestina Januševičiūtė, vieni iš aktyviausių lankytojų, pasiūlius šią idėją, susidomėjo ir nepabūgo išbandyti. Kartu su darbdavio atstove personalo vadove Giedre Vaičyte aptarėme būtinąsias sąlygas, galimybes, dienotvarkę, o sutartą valandą ji mus pasitiko įmonėje. Įmonėje praleistos 5 val. neprailgo. Personalo vadovė pravedė trumpą instruktažą kaip reikia elgtis įmonėje, supažindino su priskirtomis darbuotojomis, kurios visą laiką buvo šalia. Darius ir Vestina dirbo pakavimo skyriuje lankstė dėžutes, krovė į jas džiovintos duonos riekeles ir svėrė. Kartu su ten dirbančiaisiais gėrė arbatą ir smaguriavo įmonėje keptomis bandelėmis. Juk smagu ne tik dirbti, bet ir pasimėgauti čia kepama produkcija. O smagiausia buvo nustebinti netikėtu pasirodymu darbinėje aplinkoje Dariaus brolį, kuris taip pat dirba šioje įmonėje. Po darbų smagu ir įdomu buvo sužinoti kiek dirba darbuotojų, kokio dydžio yra pati kepykla, o ir cechas ne vienas pasirodo kepykloje. Taigi nuostabioji gidė Giedrė paskutinę valandą pakvietė pasivaikščioti ir pamatyti iš arčiau kvapniosios duonos ir pyragų kelią. Nuostabi ir nauja patirtis, įspūdžių ir skanumynų pilnas krepšelis rankose, šypsenos Dariaus ir Vestinos veiduose bylojo apie pavykusią dieną. „Visai norėčiau čia dirbti, labai patiko, ir visi tokie malonūs“ – grįžęs kalbėjo Darius. Dėkojame kolektyvui, kurie šiltai priėmė mūsų jaunuolius, leido pasijausti kolektyvo dalimi, dėkojame gamybos procesų koordinatorei Linai Tuomenienei ir pamainos meistrei Brigitai Gustaitei kartu dirbusioms su mūsų jaunuoliais.  
Graži idėja, kuri inicijuoja teigiamus pokyčius įmonėse ir visuomenėje, siekia po truputį mažinti nuostatas ir stereotipus apie neįgaliuosius darbo rinkoje. Džiaugiamės visi išbandę jėgas, patikrinę gebėjimus ir galimybes. Tikiu, jog visi įgavom vienokių ar kitokių patirčių!!!

Sigita Stapulionytė
Direktoriaus pavaduotoja socialiniams reikalams
2022-06-08


Paskutinį kartą redaguota: 2022-06-09